机构

学校:

思源公益机构的前身为上海交通大学甘肃支教团。后支教团通过改组,在共青团上海市委、上海交通大学教育发展基金会、上海交通大学的支持下成立思源公益机构。思源公益机构源于上海交通大学,现主要与上海交通大学教育发展基金会、上海交通大学合作开展活动。上海交通大学是思源公益机构的坚实后盾。

上海交通大学是我国历史最悠久的高等学府之一,是教育部直属、教育部与上海市共建的全国重点大学,是国家 “七五”、“八五”重点建设和“211工程”、“985工程”的首批建设高校。经过百余年的不懈努力,上海交通大学已经成为一所“综合性、研究型、国际化”的国内一流、国际知名大学。

交通大学始终把人才培养作为办学的根本任务。一百多年来,学校为国家和社会培养了20余万各类优秀人才,包括一批杰出的政治家、科学家、社会活动家、实业家、工程技术专家和医学专家,如江泽民、陆定一、丁关根、汪道涵、钱学森、吴文俊、张光斗、邹韬奋等。在中国科学院、中国工程院院士中,有200余位交大校友;在国家23位“两弹一星”功臣中,有6位交大校友。交大毕业生创造了中国近现代发展史上的诸多“第一”。

上海交通大学秉承饮水思源,爱国荣校的校训,从解放初期就一直为西部建设事业做出了巨大的贡献。近几年来,交大积极支持西部大开发战略,鼓励学生参与西部建设,进行西部支援。2007年,思源公益机构获得上海交通大学校长奖,作为上海交通大学校内的最高荣誉,校长奖代表的不仅是学校对西部支教的支持和肯定,也表明我们能从交大获得的巨大帮助,这是我们最大的优势。

地理:

思源公益机构总部位于上海。已在甘肃庆阳市镇原县三岔乡,甘肃庆阳市镇原县庙渠乡,甘肃通渭县义岗乡,河南修武申国村,云南禄丰县勤丰镇等多个国家级贫困县建立了分支机构。

总部位于上海表明了我们立足东部的稳定基础。东部发达地区先进的技术,创新的理念,丰富的人力资源,充沛的资金支持,更多的人文关怀是思源公益机构成长的最好土壤。

分支机构建立在我们的支教开展地和图书馆所在地。作为我们实际活动的中心,与当地政府、学校以及居民都建立了良好的关系。通过将东部资源引进来,带领西部人走出去的方式,我们成为了东西部交流的桥梁。

人员:

我们的成员主要是来自上海各大高校的优秀学生和老师,以及一些社会上的有识之士。

以高校教室和优秀大学生为主体的人员构成,在保证热情和时间的同时,也保证了机构成员的素质。在为西部提供帮助的同时,我们也培养了良好的社会风气,为国家输送了非常优秀的人才。另一方面,社会上的有识之士的参与让我们的机构变得更为多样化,所得到的支持更多,范围更广,让我们能够有效地利用社会资源。

工作:

2004年,我们开辟了甘肃镇原县第一个支教点。

2005年,教学的主要任务放在甘肃镇原教师培训上,之前在上海进行培训的尝试初见成效。

2006年,支教团将整个活动覆盖的范围分成了四个区域:三岔、镇原、靖远和上海。期间,策划了上海文琦中学与当地中学的图书交流活动,为当地贫困孩子们带去了更多更广泛的知识,取得了极好的效果。

2007年,支教团继续进行学生培训、中学英语夏令营、抵沪教师培训、教师教学交流等活动。在地点上,进一步开辟河南修武支教点。在工作内容上,思源图书馆成为新的亮点。

2008年,进一步将甘肃通渭拓展成为新的支教点,加大了对学生英语教学的尝试力度,开始了少儿英语趣味培训。此外,图书馆的建立成为了重点。总计收集运送书籍7000册,发放学生免费借书证5000本,惠及农村读者上万人。

2009年,支教教学活动形成了英语教学为主体、拓展课程丰富支撑的特色。图书馆项目日趋完善,共建成思源图书馆8座,共计藏书量三万余册,在西部地区发挥着重要作用。同时,体验式教育项目独具一格,为人文教育、素质教育的探索开辟了新的道路。

2010年,开辟云南勤丰支教地,新建云南勤丰、云南鹤庆和青海日月乡图书馆

2011年,开辟甘肃马渠支教地,新建甘肃镇原、内蒙古伊金霍洛旗图书馆

2012年,支教教学活动进一步成熟化和专业化。IBM-思源公益云平台正式上线启用,坚持用技术点亮公益。

2013年,思源公益远程梦想中心建成,为甘肃三岔中学开展远程系列课程第一期“梦想课堂”。四支支教队伍于甘肃三岔、甘肃马渠、河南修武全面开展支教活动。

2014年,远程教学第二期课程开展,新增河南修武、甘肃镇原远程教学点。图书馆电子平台发布。思源公益十周年主题年会“梦想的颜色”成功召开。

荣誉:

思源公益机构自2004年开始组织活动以来,得到了上海及西部受援地各大媒体的报道和赞赏,文汇报、陇东报、上海大学生在线、新华网、中国网、甘肃新闻网以及上海交通大学新闻网等都对此事做出了评论。学校各级部门领导也高度赞许这样的活动。在过去的几年里,思源公益机构每年都获得了学校和市级的荣誉,包括:

2004年,获得 上海交通大学暑期社会实践一等奖

2005年,获得 上海交通大学暑期社会实践一等奖

2006年,获得 上海市暑期社会实践一等奖第三名

2007年,获得 上海交通大学校长奖。

2008年,获得 上海市暑期社会实践“优秀项目奖”

2009年,获得 上海市暑期社会实践“优秀项目奖”

2010年,获得 上海交通大学学生暑期社会实践优秀项目二等奖

2011年,获得 上海交通大学学生暑期社会实践优秀项目二等奖

2012年,获得  上海交通大学学生暑期社会实践优秀项目二等奖

2013年,获得  上海交通大学暑期实践活动校级优秀团队一等奖    上海市大学生社会实践优秀项目

“阿克苏诺贝尔中国大学生社会公益奖”铜奖

2014年,获得  上海交通大学暑期社会实践活动 十佳项目奖

这些荣誉满载着思源公益机构人的辛勤汗水和拳拳爱心。它们不仅是对思源公益机构最好的赞誉和肯定,更是对我们最大的鞭策和动力,告诉我们在今后的岁月里,依然要牢记饮水思源的精神,致力于中国西部地区及农村地区的教育发展和建设。

Staffs:

All staffs are recruited from every high school in Shanghai. Members include the excellent high school

students, teachers as well as some educated people.In order to keep the enthusiasm and time availability,

key members of this organization are school teachers, at the same time, staff qualities are also can be

secured. While supplying the assistances to the west area, we also created a good society atmosphere and

developed many talents for our country.Our organization has become more multifaceted and gained more

support from larger area with those talents’ participation which enables us to use the societal resource more

effectively.

History:

In 2004, we created the first teaching assistance spot.

In 2005, teaching task is mainly on teacher’s teaching training program of Gansu town. The outcome of

previous training in Shanghai was revealed.

In 2006, the teaching assistance group divided its activity area into 4 parts: Sancha, Zhenyuan, Jingyuan,

and Shanghai. During this period, we organized the exchange study activities of Shanghai Wenchi junior high

school and local junior high school to bring the local children living in poverty an opportunity to access

broader knowledge, We found this project gained a very positive feedback.

In 2007, the teaching assistance group continued working on students’ training program, Junior high school

summer camp, teacher’s teaching training program and teacher’s teaching exchange activities. Furthermore,

one more assistance teaching spot increased in Henan Xiuwu and Siyuan library has become our new mile

stone in our history.

In 2008, New teaching assistance spot Gansu TungWei established and gained more assistance in teaching

students English. Young children’s fun English training programme started from this year. In addition, the

establishment of library became important. Up to 7000 books in total collected, and 5000 library cards were

free to students, more than 10 thousand town people benefit from this project..

In 2009, teaching assistance activities grew better and more professional. English teaching activities become

the core and at the same time supported by the various course programmes. Library became better equipped

day by day, in the end, 8 Siyuan libraries were founded and amount to 30 thousand books were collected.

This programme played an important part in west area in China. In the mean time, the unique learn by

doing education system led a way to explore new Liberal Education and EQO (Essential-qualities-oriented)

Education.

Record of Honour

Since 2004 Siyuan Commonweal Organization started its service activities, We  received a lot of news

reports and phrases from all major medias in Shanghai and areas where have received our aids. Including

Wenwei Po, 21 Campus online, Xinhua Net, China.com, G.S. Chinanews.com and Shanghai Jiao Tung

University news network all made their comments on our service activities. Each director in different

school department also gave us their highly praised feedback. In the past few years, Siyuan Commonweal

Organization received many prizes from schools and city hall, including:

In 2004, Shanghai Jiao Tung University Summer Social Practise First Award.

In 2005, Shanghai Jiao Tung University Summer Social Practise First Award.

In 2006, Shanghai City Summer Social Practise First Award Third place.

In 2007, Shanghai Shanghai Jiao Tung University The President’s Award.

In 2008, Shanghai City Summer Social Practise “ Excellent Service” Prize.

In 2009, Shanghai City Summer Social Practise “ Excellent Service” Prize.

These prizes represented Siyuan Commonweal Staffs’ hardworking and endless love. They are not only the

highest honour and positive assessment to the organization but also the best reward and encouragement to

us. These rewards told us in years to come, we still have to bear what our root and spirits are in mind ;

devote to the improving education condition and establishment in the West China and farming villages.

Leave a Reply

Videos, Slideshows and Podcasts by Cincopa Wordpress Plugin